V sobotu 12. októbra 2024 sa vo Veľkých Teriakovciach uskutočnilo tradičné podujatie Mitrovanie 2024. Na Salaši pod Magingradom sa s gazdom prišli zúčtovať bačovia i valasi, ktorých jesenné počasie zahnalo s ovečkami z vŕškov do dolín. Starým zvykom si tak popri ukážkach prác na salaši i spracovania ovčej vlny, mlieka či mäsa priblížili valaské zvyky i kultúru. Išlo v poradí už o jedenásty ročník podujatia Mitrovanie, ktoré sa viaže na deň svätého Demetera alebo Mitra.
Návštevníci sa mohli zapojiť do súťaže v jedení halušiek i pití žinčice. O dobrú náladu sa postarali folkloristi i rozprávkové postavičky známych valachov Maťko a Kubko. Chodili na salaši medzi stánkami, kde sa s každým radi fotili či zatancovali.
Osobitný priestor pri humne patril aj tento rok súťažným tímom, ktoré varili baranie tradičné i netradičné špeciality. Porota tento rok vyhodnotila za najchutnejšiu špecialitu tím Mikroregiónu Rimava a Rimavica, ktoré združuje niekoľko obcí. Na druhom mieste skončil Klub dôchodcov z Likiera pod vedením pani Ľubky Slovákovej s ich kulinárskym dielom – tradičným baraním guľášom.
Organizátorom tohto podujatia bola MAS Malohont v spolupráci s Gemersko-malohontským osvetovým strediskom Rimavská Sobota a Salaš pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach.
O týždeň neskôr, 19. októbra 2024, Mikroregión SINEC - KOKAVSKO a obec Kokava nad Rimavicou usporiadali 9. ročník REGIONÁLNEHO GURMÁNSKEHO DŇA – súťaž vo varení tradičných jedál. Bolo to trochu symbolické, prihlásilo sa 9 družstiev a bol to 9. ročník.
Prihlásené súťažné družstvá pripravili tradičné jedlá, ktoré sa varili, varia a budú aj v budúcnosti variť v našom regióne, aby sme zachovávali tradície našich predkov. Porota mala ťažkú prácu vybrať jedlá, ktoré najviac okúzlili ich chuťové bunky. Po sčítaní bodov jednotlivých členov poroty, ktorí hodnotili nielen uvarené jedlo, ale aj výzdobu stánku a prezentáciu jedla, to skončilo nasledovne:
1.miesto družstvo – SENIORKY Z HNÚŠTE (kapustnica s guľkami) – Klub dôchodcov Hnúšťa pod vedením pani Marienky Zdechovanovej
2.miesto družstvo – FS KOKAVAN (slivkové pirohy s makom a bryndzové so slaninkou)
3.miesto družstvo - HASIČI KOKAVA ( šúľance s makom)
9.ročník Regionálneho gurmánskeho dňa v Kokave nad Rimavicou opäť prilákal súťažné družstva a ľudí, ktorí využili príjemné a slnečné jesenné počasie a prišli na toto podujatie, aby ochutnali tradičné jedlá, stretli priateľov a zabavili sa. Každé družstvo získalo ďakovný list za účasť na súťaži varenia tradičných jedál. Prvé tri družstvá v hodnotení jedál získali diplomy, ceny, ktoré korešpondujú s gurmánskym umením a suveníry mikroregiónu.
Mesto Hnúšťa našim úspešným klubom dôchodcov ďakuje za reprezentáciu mesta, gratuluje ku krásnym umiestneniam, praje veľa radosti zo života a veľa chuti do ďalších podobných aktivít.
___________________
Ing. Michaela Hroncová
Vedúca odd. projektového riadenia, školstva a sociálnych vecí
Zdroj: www.vobraze.sk
Mikroregión Sinec-Kokavsko