#
#
#
#
#

Výber jazyka

Obsah

Beseda s kamionistkou

Typ: ostatné
Beseda s kamionistkou Knižnica prof. Štefana Pasiara v pondelok, 2.marca 2020 uskutočnila besedu s neobyčajnou ženou, pani Jarmilou Zacher Pajpachovou.

Pani Jarmila je najstaršou kamionistkou na Slovensku, o čom svedčí aj jej certifikát slovenských rekordov. Keď mala päťdesiatpäť rokov, urobila si vodičský preukaz na kamión. O päť rokov neskôr sa po tretíkrát vydala.

Napriek tomu, že to v živote nemala jednoduché, nevzdala sa a rozhodla sa ísť ďalej. Svoj životný príbeh zvečnila do dvoch kníh (zatiaľ) – Môj život kamionistky a Spoveď kamionistky s podtitulom Ako som si prešla peklom. Ako dodala samotná autorka, jej knihy sú spoveďou a odkazom pre tých, ktorí si myslia, že ich život nemá cenu. „Po tom, keď si ich prečítate, zistíte, že vždy sa dá vstať na nohy a kráčať ďalej. Aj keď je človek na pokraji svojich síl,“ odkazuje pani Zacher Pajpachová.

Ako sa to vlastne zomlelo, že sa pani Jarmila stala kamionistkou? Najprv sa vozila  s manželom Jarkom len ako prísediaca, aby mu nebolo smutno. Mala päťdesiat a nikde ju nechceli zamestnať. Keďže práca a život kamionistov sa jej videli, začala sa pohrávať s myšlienkou, že si spraví papiere na kamión. O nápade povedala doma, no mužská zostava – syn a manžel – ju však sfúkli. Vraj ženy v jej veku sedia doma a pozerajú seriály. Pani Jarmila sa stiahla. No potom prišiel zlomový bod. Rozhodla sa požiadať o predčasný dôchodok, ale na úrade však nepochodila, predčasný dôchodok jej nepriznali. To ju tak „nakoplo“, že rovno z úradu vyštartovala do autoškoly a zapísala sa do kurzu pre kamionistov. Skúšky urobila na plný počet bodov. O týždeň potom, čo dostala vodičák, už pracovala v kamiónovej firme v mestečku Bolzano na severe Talianska. Na kamióne spolu s manželom precestovala západnú Európu, Anglicko, Dánsko či Lotyšsko. Zažili viac úsmevných zážitkov ako neveselých. A dokonca sa nikdy nepohádali.

V osobnom – rodinnom živote to pani Jarmila nemala „ružové.“ Vyrastala s ďalšími siedmimi súrodencami, v rodine, kde otec bol alkoholik a výchova detí bola na mame. Prešla si stratou prvého manžela, svojej dcéry i mamky. No nikdy sa nevzdala ísť životom ďalej.

„Som obyčajná žena. Mám ukončené len základné vzdelanie, no nehanbím sa za to. Mám školu života, a to je viac ako titul.“

A nám je cťou, že sme sa mohli stretnúť s touto „obyčajne-neobyčajnou“ ženou, ktorá nám priniesla veľa energie a podelila sa o svoj životný príbeh.

Ďakujeme a ďakujeme aj všetkým hosťom, ktorý prišli na besedu.

Viac o živote pani Jarmily sa dozviete z jej dvoch knižiek, ktoré na vás čakajú v knižnici :)


Vytvorené: 5. 3. 2020
Posledná aktualizácia: 5. 3. 2020 13:09
Autor: Správca Webu