#
#
#
#
#

Navigácia

Výber jazyka

Obsah

ROMANI LUMA – SVET FOLKLÓRNEHO RÓMSKEHO TANCA

Typ: ostatné
 ROMANI LUMA – SVET FOLKLÓRNEHO RÓMSKEHO TANCA V prvej polovici mesiaca marec 2023 sa v meste Hnúšťa  roztancovali  nielen tanečníci, ale aj samotné dosky javiska v Kultúrnom dome v Hnúšti a to v rámci realizácie projektu súťaže vo folklórnych rómskych tancoch s názvom ROMANI LUMA.

Túto súťaž usporiadalo už po druhý rok Občianske združenie Klub rómskych aktivistov na SR so sídlom v Hnúšti.

Cieľom tejto súťaže je dať priestor tradičnému rómskemu tancu, ktorý sa z pódia vytráca, nemá vážnosť medzi ostatnými tancami, takú akú by mal mať a akú by si zaslúžil vzhľadom nato, že prežil už niekoľko storočí.

Rovnako autori projektu chcú vytvárať príležitosť pre  rómske folklórne súbory, na ich reprezentáciu, ako aj vytvárať priestor rómskej mládeži, ktorá v nich pôsobí a aktívne sa niekoľko rokov venuje rómskemu tancu.

Rómska mládež pôsobiaca v týchto súboroch nemá príležitosť vystupovať na verejnosti vzhľadom nato, že sa realizujú len festivaly, kde majú možnosť väčšinou vystupovať len speváci, sólisti, hudobné skupiny a hudobné telesá a priestor pre tanec a tanečné prevedenie umenia je v úzadí.

V rámci tejto súťaže sme chceli predstaviť verejnosti rôzne druhy rómskeho tanca v rôznych prevedeniach, v poloprofesionálnych až profesionálne spracovaných choreografiách ako aj predstaviť rómsky tanec od rôznych skupín Rómov /olašských,maďarských, Lovárov, ugrofínskych..../ „ dodáva autorka projektu Mgr. Mária Demeová.“

Medzi sebou súťažili rómske folklórne tanečné súbory:

z Banskej Bystrice – Romano Rat,

 Devleskere Čháve z Málinca

Romani Luludi z Kokavy nad Rimavicou

Khamoro z Poltára a

Khel Amenca zo Bzovíka.

Hudobný program vyšperkovali a dodali mu správnu chuť a atmosféru speváci a hudobníci zo Súkromného hudobného a dramatického konzervatória z Rimavskej Soboty so svojim  hudobným orchestrom pod vedením Mgr. Martina Horvátha, predstavil sa  aj spevácky zbor plný kvalitných speváckych talentov.

Príjemnú atmosféru dotvorilo a  zároveň aj divákov roztancovalo hudobné trio s príznačným názvom Dominant trio band s vynikajúcim spevákom Tomáša Oláha a v neposlednom rade  sa predstavila domáca Základná umelecká škola Jána Valacha so svojim speváckym zborom pod vedením Mariky Halászovej, ktorý si pre divákov predstavil pestrý repertoár piesní, ktoré každého rozveselili.

Do porotcovských stoličiek, ktoré súdili, hodnotili a posúdili všetky tanečné choreografie prísnym, ale zároveň aj láskavým okom si tento rok zasadli:
Maryša Oláhová – dlhodobá rómska folkloristka z Detvy

Ing. Mgr. Gabriela Radičová – riaditeľka  Súkromného hudobného a dramatického konzervatória Rim. Sobota

Bc. Stanislava Zvarová – Odborná pracovníčka  pre folklór Gemersko malohontského osvetového strediska GMOS

Na záver celého podujatia sa súťažiaci dozvedeli, kto sa na akom mieste umiestnil, ale ešte predtým ako im boli odovzdané malé ceny a hodnotenia sa s nimi porotcovia porozprávali a poukázali nato, z čoho sa poučiť do budúcna a na čom stavať a ako sa ešte viac zlepšiť, čo bolo pre všetkých tanečníkov ako aj ich vedúcich veľmi prínosné.

Celým programom divákov ako aj účinkujúcich sprevádzal svojim majstrovským slovom, humorom na slovo vzatý moderátor Mgr. Maroš Balog, ktorý dodal celej súťaži správny šmrnc.

 

Projekt sa mohol zrealizovať vďaka finančnej podpore Fondu na podporu kultúry národnostných menšín FNMK, ktorému touto cestou srdečne ďakujeme.


Vytvorené: 30. 3. 2023
Posledná aktualizácia: 30. 3. 2023 7:30
Autor: Správca webu II