Hlavnou myšlienkou projektu podľa slov jednej z hlavných organizátoriek Mgr. Márii Demeovej , bolo vzájomné spoznávanie kultúry a to nielen tej hudobno-speváckej časti, ale aj v oblasti tradičnej kuchyne.
Myslíme si, že je to veľmi dôležité aj napriek tomu, že Rómovia a majorita spoločne žijú na jednom území niekoľko storočí, ale napriek tomuto faktu sa nepoznáme natoľko, aby sme vedeli vymenovať a poznať jednotlivé jedlá, konkrétne piesne a kapely.
Táto akcia k tomu určite prispela, nakoľko sa varilo veľké množstvo jedál z oboch kuchýň a to tie najznámejšie a najtradičnejšie medzi ktorými z rómskych jedál boli: gója, držkový perkelt, marikle, plnený kapustný list známy ako tetelik alebo holúbky. Zo slovenských tradičných jedál to boli krompľaníky, slivkové knedličky a placky.
Štatutárna zástupkyňa OZ Marta Demeová, si myslí, že veľmi dôležitou časťou podľa nej bol tiež samotný kultúrny program, kde sa mala možnosť prezentovať rómska ako aj nerómska hudba a spev a to priamo v podaní mladých ľudí, o ktorých a pre ktorých bola táto akcia prioritne určená.
Ako sama dodala: „ Podarilo sa nám v rámci príprav tohto projektu aj objaviť nové talenty, ktoré doteraz niekde doma driemali a teraz sme im dali prvú a jedinečnú príležitosť na prezentáciu a aj toto bolo cieľom akcie.“
Do príprav samotnej akcie a varenia sa zapojil aj miestny hnúšťanský Klub dôchodcov pod vedením Márie Zdechovanovej, čo bola veľmi dobrá voľba a výborne sa nám spolupracovalo.
Medzi účinkujúcimi kapelami boli: Cimbalová hudba Dávida Oláha, Moderné zoskupenie kapely Liveband a Spevácky zbor pod vedením Mariky Halászovej a mládežnícki tanečníci.
Akciu finančne podporili Banskobystrický samosprávny kraj BBSK.