#
#
#
#
#

Výber jazyka

Obsah

Spájanie kultúr

Typ: ostatné
Spájanie kultúr Občianske združenie Klub rómskych aktivistov na SR z Hnúšte, zrealizovalo minulý piatok v rámci realizácie projektu –Spájanie kultúr, kultúrne podujatie, v ktorom sa spájala rómska aj slovenská kultúra a to v podobe varenia a ochutnávky tradičných rómskych špecialít ako aj slovenských tradičných dobrôt, ktoré mala možnosť verejnosť ochutnať.

Hlavnou myšlienkou projektu podľa slov jednej z hlavných organizátoriek Mgr. Márii Demeovej , bolo vzájomné spoznávanie kultúry a to nielen tej hudobno-speváckej časti, ale aj v oblasti tradičnej kuchyne.

Myslíme si, že je to veľmi dôležité aj napriek tomu, že Rómovia a majorita spoločne žijú na jednom území niekoľko storočí, ale napriek tomuto faktu sa nepoznáme natoľko, aby sme vedeli vymenovať a poznať jednotlivé jedlá, konkrétne piesne a kapely.

Táto akcia k tomu určite prispela, nakoľko sa varilo veľké množstvo jedál z oboch kuchýň a to tie najznámejšie a najtradičnejšie medzi ktorými z rómskych jedál boli: gója, držkový perkelt, marikle, plnený kapustný list známy ako tetelik alebo holúbky. Zo slovenských tradičných jedál to boli krompľaníky, slivkové knedličky a placky.

Štatutárna zástupkyňa OZ Marta Demeová, si myslí, že veľmi dôležitou časťou podľa nej bol tiež samotný kultúrny program, kde sa mala možnosť prezentovať rómska ako aj nerómska hudba a spev a to priamo v podaní mladých ľudí, o ktorých a pre ktorých bola táto akcia prioritne určená.
Ako sama dodala: „ Podarilo sa nám v rámci príprav tohto projektu aj objaviť nové talenty, ktoré doteraz niekde doma driemali a teraz sme im dali prvú a jedinečnú príležitosť na prezentáciu a aj toto bolo cieľom akcie.“

Do príprav samotnej akcie a varenia sa zapojil aj miestny hnúšťanský Klub dôchodcov pod vedením Márie Zdechovanovej, čo bola veľmi dobrá voľba a výborne sa nám spolupracovalo.

Medzi účinkujúcimi kapelami boli: Cimbalová hudba Dávida Oláha, Moderné zoskupenie kapely Liveband a Spevácky zbor pod vedením Mariky Halászovej a mládežnícki tanečníci.

 

Akciu finančne podporili Banskobystrický samosprávny kraj BBSK.

logo

 


Vytvorené: 21. 8. 2019
Posledná aktualizácia: 21. 8. 2019 8:44
Autor: Správca Webu